Bekijken
Bekijken
Bekijken
Bekijken
Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

UniPartners brengt ondernemers en universitaire topstudenten samen

UniPartners koppelt universitaire topstudenten aan het bedrijfsleven. Daarmee combineert het consultancy- en adviesbureau academische kennis met een praktische en professionele aanpak. En daar plukt niet alleen de student, maar ook de ondernemer de vruchten van. „Deze studenten, van verschillende universiteiten in Nederland, komen actuele academische kennis brengen, in plaats van halen.”

 

 

Als academisch adviesbureau is UniPartners gelieerd aan alle universiteiten in Nederland, zegt Rik Peeters, accountmanager UniPartners. „In álle universiteitssteden van Nederland slaan wij de brug tussen excellente studenten en professionele bedrijven. Aan de ondernemer vragen wij met welk vraagstuk hij worstelt. En aan de student welk leerdoel hij voor ogen heeft. Is er een match? Dan brengen wij ondernemer en student samen.”

 

„Onze universitaire topstudenten komen kennis brengen in plaats van halen”

 

Peeters benadrukt dat het hier niet om stages, maar om betaalde projecten draait, waarbij de student kennis komt brengen in plaats van halen. „De student past zijn actuele academische kennis binnen een bedrijf toe. Dan kun je denken aan een samenwerking in een technisch project, maar bijvoorbeeld ook aan data science of een juridisch vraagstuk.”

 

 

Kennis brengen

Siebold Klasen, student aan Tilburg University, pakte zo’n juridisch vraagstuk op in opdracht van de Genson Group. Binnen dit bedrijf deed Klasen onderzoek naar een geschil omtrent de eigendomsrechten van een softwarelicentie. „Een paar maanden lang, werkte ik zo’n anderhalve dag per week, voor de Genson Group. Hier paste ik mijn kennis toe en deed ik tegelijkertijd de praktijkervaring op die ik miste in mijn universitaire studie. Een win-winsituatie.”

 

 

Prangende vraagstukken

Hoe de Genson Group bij UniPartners terechtkwam? „Op mysterieuze wijze”, vertelt Frans de Vogel, operationeel directeur. „Na een vergadering kreeg ik van één van mijn aandeelhouders een briefje in mijn handen gedrukt: ‘Dit nummer moet je even bellen. Daar krijg je geen spijt van!’ Dus dat heb ik maar gedaan. Zodoende kwam ik bij UniPartners terecht. Na een eerste kennismakingsgesprek gingen we van start. En daar heb ik inderdaad, tot op de dag van vandaag, nog geen seconde spijt van gehad.”

 

„Drie verschillende vraagstukken, één aanspreekpunt, dat werkt prettig”

 

Binnen de Genson Group liepen al diverse afstudeerprojecten, maar er lagen nog wat prangende vraagstukken die serieuze aandacht en slagkracht nodig hadden. Daar zette De Vogel de academische studenten van Unipartners op. „Terwijl Klasen voor ons, succesvol, een juridisch vraagstuk oploste, zetten wij extra vraagstukken bij Unipartners uit. Zo hadden wij bijvoorbeeld ook behoefte aan een interne afstemming van onze processen en aan een goede manual voor onze accountant, die door onderbezetting veel druk ervoer. Op die extra vraagstukken zette Unipartners twee extra studenten. Drie verschillende vraagstukken, één aanspreekpunt. Dat werkte bijzonder prettig.”

 

 

Landelijk academisch netwerk

Voor dit soort gecombineerde opdrachten, werken de verschillende vestigingen van UniPartners volgens Peeters nauw samen. „Omdat Genson Group zowel een juridisch als operationeel én administratief vraagstuk had, sloegen Unipartners Tilburg en Unipartners Eindhoven de handen ineen. Wij brachten drie verschillende studiegebieden en dus ook drie verschillende studenten samen om het overkoepelende vraagstuk als één project op te pakken.” Dat ervoer De Vogel als groot voordeel. „Voor mij werkte het ontzettend prettig, en verfrissend, om de studenten de vrije hand te kunnen geven. De studenten hielden elkaar op de hoogte en pakten het project gezamenlijk beet. Vanuit UniPartners werd dat erg goed gemanaged. Daardoor kon ik de studenten heel zelfstandig laten werken. Intern, met vast personeel, is dat toch vaak een ander verhaal. Dan wil je toch blijven monitoren en ben jij het eerste aanspreekpunt voor vragen.”

 

 

Uitwisseling van kennis en kunde

Naast nuttig, vond De Vogel het ook ‘gewoon ontzettend leuk’ om met jonge mensen samen te werken. „Ik vind het heel prettig om met jonge mensen te werken die studeren en leren willen combineren. Ten eerste leer ik daar zelf veel van, door met mijn tijd mee te gaan en up-to-date te blijven. En ten tweede vind ik het ook gewoon erg leuk om mijn kennis, al coachend, over te kunnen en mogen brengen. Die uitwisseling van kennis en kunde maakt een samenwerking met UniPartners voor beide partijen enorm waardevol.”