Bekijken
Bekijken
Bekijken
Bekijken
Search
Generic filters
Exact matches only
Filter by Custom Post Type

UniPaper Studenten

Collegegeld

Maud Crooymans, 20-8-2019
 
Tweeduizendenzesentachtig euro! Hoe kan het toch dat de som collegegeld elk jaar meer wordt? We blijven dezelfde studenten, niet meer of minder college om te volgen. Dezelfde ruimtes om te studeren en even dure koffie tijdens de pauze. Waar gaat dat extra geld naartoe? Of misschien een interessantere vraag: Waarom betalen we eigenlijk allemaal nog evenveel collegegeld? Want, wie gaat er überhaupt nog naar college?
 
Tegenwoordig gaat alles online, ook onderwijs verschuift steeds meer naar een digitale leerervaring. Colleges kijk je thuis vanuit je bed (terug), boeken lees je gedownload vanaf je laptop, readers met sommen of oude oefen tentamens, het is allemaal flexibel. Je hoeft niet op werktijden naar de universiteit om toegang te verkrijgen tot deze materialen.
 
Kijk eens naar digitale bedrijven als AirBnB, Swapfiets, Espresso en Spotify, allen een gigantisch succes. Wat deze bedrijven voornamelijk onderscheidt van anderen zijn de alternatieve businessmodellen die zij gebruiken. Als bedrijven met een innovatief verdienmodel zich anders op de kaart kan zetten, waarom zou een onderwijsinstelling dat dan niet kunnen? Daarom vraag ik mezelf af, is het huidige jaarlijkse collegegeld model nog wel zo relevant?
 
Stel je voor, je betaalt voor het maken van je tentamens, het basisproduct. Wanneer je college wilt volgen of een instructie bijwoont dan betaal je een meerprijs. Heb je een herkansing of wil je een studieplek in de bibliotheek? Aftikken geblazen. We spreken dan over het bekende en veelgebruikte freemium model. In de praktijk is dit natuurlijk geen reële oplossing. Zo’n individualistisch model zorgt er dan waarschijnlijk voor dat er geen enkele student meer te bekennen is op onze campus. Om dit tegen te gaan en juist te stimuleren om samen te werken kun je ook kijken naar een community model. Ik kan me een platform voorstellen waarbij docenten hulp bieden aan studenten door bijvoorbeeld stof of opgaves uit te leggen. Als tegenprestatie kunnen studenten hun frisse advies uitbrengen over bedrijfsproblemen of onderzoeksonderwerpen. Klinkt tof, maar is misschien niet direct waar we naar opzoek zijn. Al meer in de buurt komt het EaaS (Education-as-a-Service) model, wat afstamt van het welbekende Software-as-a-Service (SaaS) model. Hier volgen studenten jaarlijks hun onderwijs, waar en wanneer ze dat maar willen. Door afname en bijpassende betaling op maat kan de student zelf de kosten en intensiteit bepalen. In plaats van dat je als student voor fysiek onderwijs betaalt, instructies bijwoont en colleges volgt, betaal je voor een online platform. Wellicht is ook dit niet direct een juist nieuw businessmodel voor de universiteit, maar het zet wel aan tot denken waarom iedereen jaarlijks ruim €2000 afdraagt terwijl het onderwijs lang niet altijd gelijk is.
 
Antwoord op deze vragen kunnen we als UniPartners helaas niet bieden, wel kun je bij ons terecht voor een zakcentje naast je studie. Zodat je die dure som collegegeld in ieder geval ook volgend jaar nog kan betalen!
 
 
 

Vakantie vieren is een kunstje

Esmée Plukaard, 3-7-2019
 
Het collegejaar 2018-2019 loopt ten einde, wellicht heb je al vakantie of moet je deze laatste weken nog hard ploegen voor dat laatste (her)tentamen. De zomervakantie is voor iedereen anders, want we kennen allemaal wel de memes die gericht zijn op de studenten met een vakantiebijbaan waar 40 uur per week wordt gemaakt. Voor de studenten die hebben gespaard of “ome” DUO hebben leeg getrokken en daadwerkelijk op vakantie gaan, zijn hier een paar tips om tijdens je vakantie zeker rekening mee te houden zodat je er veel positieve gevoelens aan over houdt:
 
1. Geef je geld uit aan ervaringen, in plaats van aan alle toeristische materialistische aankopen.
Je kent het wel, je loopt langs de boulevard en komt langs talloze winkeltjes waar ontzettend veel materiaal te vinden is waar de naam van de vakantiebestemming op staat. Je komt met een hele koffer terug en hebt direct spijt, want waar ga je dit allemaal laten? En was die paraplu met ‘love Copenhagen’ nou echt nodig? Het is door veel verschillende onderzoekers onderzocht dat ervaringen je blijer maken dan materialistische aankopen (Kahneman, Diener, & Schwarz 1999; Van Boven & Gilovich 2003; Nicolao, Irwin, & Goodman, 2009). En niet alle ervaringen hoeven geld te kosten, een picknick in het park draagt hier net zoveel aan bij.
 
2. Zorg ervoor dat je laatste vakantiedag memorabel is.
Terug naar het stukje over ervaringen, mensen vergeten over tijd vaak de negatieve ervaringen van een vakantie, en we zijn ook geneigd om meer van de laatste dagen te herinneren dan de eerste dagen van een vakantie. Zorg er dus voor dat je de vakantie knallend afsluit! Dit betekent: niet last minute brak je koffer inpakken en het schoon proberen achter te laten.
 
3. Gebruik andere shampoo/zeep dan thuis.
Geuren worden vaak gekoppeld aan herinneringen. Zorg dat je de eerste dag van je vakantiebestemming investeert in nieuwe zeep en shampoo, die je normaal niet gebruikt. Wanneer je vakantie er dan uiteindelijk weer op zit en je hebt een moment van nostalgie: trek de vakantiezeep en -shampoo weer uit de kast en het voelt alsof je weer eventjes weg bent!
 
Bron: de Bloom, J., & Bloom, J. (2012). De kunst van het vakantievieren. Boom.
 
 
 

Leven als commissielid bij UniPartners Groningen

Isabelle van Veen, 14-5-2019
 
Met 12 UniPartners vestigingen in Nederland, zal iedere UniPartners wel zijn eigen sfeer hebben. Na in februari onderdeel te zijn geworden van de Marketing & Branding commissie van UniPartners Groningen, heb ik op geweldige wijze kunnen meemaken hoe leerzaam, en vooral gezellig, UniPartners Groningen is.
 
Een crazy88, beerpong toernooi en een commissiemix verder, kunnen we wel zeggen dat UniPartners Groningen allesbehalve ongezellig is. Naast dat het heel gezellig is, is het ook heel leerzaam. Snel nadat ik mijn sollicitatiegesprek had gehad, merkte ik al hoe betrokken het bestuur is bij alle leden van de verschillende commissies zonder je creativiteit in de weg te staan. In het sollicitatiegesprek werd er ook benadrukt dat eigen input en creativiteit van groots belang was. Als eerstejaarsstudent die nog nooit eerder commissiewerk had gedaan, vond ik dit wel spannend. Want wat nou als ik geen ideeën kon leveren die wel van mij verwacht werden? Gelukkig kwam ik hier al snel op terug nadat ik mijn commissieleden had ontmoet. De goede sfeer, de persoonlijke raakvlakken en gemeenschappelijke doelen die we willen bereiken binnen de commissie zorgden ervoor dat we perfect konden samenwerken. De dinsdagavond-vergaderingen zijn vooral heel gezellig. We gooien altijd verschillende ideeën op tafel en proberen deze dan zo goed mogelijk uit te voeren. Vorig jaar is de M&B-commissie opgericht en wij kunnen op hun werk voortborduren.
 
Ik ben ervan overtuigd dat je als UniPartners alleen je doelen kunt bereiken als iedereen, bestuurs- en commissieleden, samenwerkt om het beste uit UniPartners en elkaar te halen. Samenwerking tussen de verschillende commissies zien wij ook als iets essentieels, daarom vonden wij als M&B commissie het van groot belang dat we een avond gingen organiseren met de andere commissies. De insteek van deze avond was vooral gezelligheid. Bowlen en pizza eten met zijn allen eindigde dan ook in een memorabele avond. Deze avond heeft er tevens voor gezorgd dat wij elkaar hebben leren kennen en de communicatie tussen de leden goed loopt.
 
UniPartners Groningen is een plek voor persoonlijke ontwikkeling en het maken van geweldige vrienden. Met een bestuur aan je zijde dat altijd bereid is om te helpen en jou verder durft te pushen. Commissies die er alles aan doen om hun taken zo goed mogelijk uit te voeren en dit op zo’n leuk mogelijke manier in te vullen. Mogen er nog vele gezellige dinsdagavond vergaderingen plaatsvinden. Proost!
 
 
 

Hoe maak jij 2019 een succesvol jaar?

Jesse Knoop, 15-1-2019
 
Ook dit jaar heb je ze gemaakt, goede voornemens. Het jaarlijkse ritueel waar iedereen bedenkt wat ze willen bereiken in het aankomende jaar. Je kan ze onthouden, opschrijven of aan zoveel mogelijk mensen vertellen, maar of je er uiteindelijk ook echt iets mee gaat doen, dat is altijd nog de vraag.
 
Wat zijn jouw plannen voor dit jaar? Meer leren? Vaker sporten? Stoppen met roken? Het belangrijkste is hoe het er nu mee gaat. Misschien ben je lekker steady bezig of zijn ze al gesneuveld, maar het is nooit te laat om doelen te stellen. Wat wil je bijvoorbeeld bereikt hebben aan het eind van het studiejaar?
 
2,5% van de mensen halen hun doelen. Het is dan ook geen ramp als je bij de overige 97,5% hoort, maar een poging doen kan nooit kwaad. Hier een paar tips om je doelen wél te bereiken.
 
Focus op je doelen. Zorg ervoor dat je doelen duidelijk en concreet zijn voor jezelf. Je kan er bijvoorbeeld een lijstje van maken en ergens ophangen of verander je telefoonachtergrond in iets wat je herinnert aan je doelen, er zijn ontelbare mogelijkheden.
 
Stel geen onmogelijke doelen. Je doelen moeten uitdagend zijn maar ook realistisch, anders haak je sneller af. Als je gelooft dat je ze kan behalen ben je ook een stuk gemotiveerder om dat stapje extra te doen.
 
Maak een actieplan en verdeel het in blokken. Als je jouw doelen hebt gesteld moet je ze alleen nog even behalen. Hiervoor moet je een actieplan te maken. Hoeveel tijd ga je investeren bijvoorbeeld? Wat ga je ervoor opgeven? Hoeveel geld komt erbij kijken? Allemaal vragen die belangrijk zijn om te stellen. Als je per categorie behapbare blokken maakt is alles een stuk overzichtelijker en een stuk makkelijker bij te houden, wat ons meteen bij de laatste tip brengt.
 
Kijk terug en beloon jezelf. Als je al een paar weken lekker op weg bent mag je best trots zijn op jezelf! Zorg ervoor dat je weet wat je wel en niet hebt behaald. Zo weet je of je op de goede manier op weg bent, of toch wat dingen moet veranderen.
 
Het is bewezen dat het 21 dagen duurt voordat je iets pas als een gewoonte gaat zien. Geef daarom niet te snel op! Iedereen zal na een paar dagen twijfelen of ze hier wel op zaten te wachten, of ze het écht willen. Dat is verder heel normaal en het is zeker niet gek om in je omgeving naar nieuwe dingen te blijven kijken. Je studententijd is immers om goed om te oriënteren naar wat je wilt later, maar het is ook de tijd om nieuwe dingen daadwerkelijk uit te proberen. Ga dus aan de slag!
 
 
 

Studeren in het buitenland

Judith Holzmann, 28-11-2018
 
Een jaar geleden rond deze tijd zat ik niet in mijn kamer in Nijmegen maar studeerde ik een half jaar aan Western University in Canada. Ik weet nog dat ik lang twijfelde tussen stage lopen in Nederland en studeren in het buitenland. Achteraf gezien ben ik ontzettend blij dat ik voor het laatste gekozen heb. Waarom raad ik elke student aan om ook een semester in het buitenland te studeren?
 
Cultuur
Door in het buitenland te studeren leer je een cultuur veel beter kennen dan wanneer je als toerist een week in een land bent. Je maakt bijvoorbeeld feestdagen mee die je in Nederland helemaal niet hebt, zoals Thanksgiving.
 
Nieuwe contacten
Lekker cliché maar echt waar! Het is zo leuk om een buitenlandervaring te kunnen delen met anderen en vrienden te maken die allemaal een andere achtergronden hebben. Hoe vaak je ook met je ouders of vrienden van thuis Skyped, ze zijn er nooit bij. Het is daarom extra leuk om mensen van over de hele wereld te leren kennen die hetzelfde meemaken als jij en waarmee je later herinneringen kunt ophalen.
 
CV
Door te studeren in het buitenland leer je veel over een nieuwe cultuur, maar ook veel over jezelf. Je wordt compleet in het diepe gegooid en dit is de eerste paar weken best wel even wennen. Je leert om je aan te passen in een nieuwe omgeving en hier je eigen draai in te vinden. Dit is erg waardevol en zeker te gebruiken in je latere carrière. Om deze reden staat een buitenlandervaring ook nog goed op je CV! Het laat je toekomstige werkgever zien dat je in staat bent met nieuwe situaties om te gaan en het kan een leuke gespreksopener zijn.
 
Kortom, mocht je dezelfde twijfels hebben als ik destijds: doe het gewoon!
 
 
 

Moeten we echt steeds sneller studeren?

Suzanne Moens, 13-08-2018
 
Tegenwoordig verwacht de universiteit van ons dat we maar haast maken. Haal je BSA, anders lig je eruit. Naast het BSA is ook de harde knip ingevoerd [1]. Deze maatregelen dwingen studenten om snel je punten te halen, en dus ook je studie sneller af te ronden. Er is veel begeleide zelfstudie en bijna elke week wel een deadline. Je kunt er niet onderuit.
 
Aan de andere kant heeft de arbeidsmarkt een hele andere verwachting, ze willen graag zien dat je nevenactiviteiten hebt gedaan. Volg je alleen braaf je lessen en ontplooi je jezelf niet op persoonlijk, sociaal en maatschappelijk vlak door nevenactiviteiten, dan kan dat in je nadeel werken [2].
 
Helaas is er bijna geen ruimte voor in het huidige stelsel. Studeren is een stuk duurder geworden en studenten zijn minder snel geneigd om activiteiten buiten hun studie te ondernemen. De studieschuld hijgt in je nek en vertelt je om toch nog wat harder door te studeren, anders loopt die schuld toch wel heel hoog op. Andere studenten kunnen niet kiezen tussen snel studeren of het spekken van hun CV [3]. Dit kan tot hoge druk of zelfs een burn-out leiden voor studenten omdat ze teveel activiteiten oppakken en teveel druk voelen om te presteren op allerlei vlakken (zie UniPaper: Druk, druk, druk van Tess Jonkers).
 
Wat ik zou zeggen. Neem dat extra jaartje voor je eigen ontwikkeling. Overwerk je zelf niet. De studieschuld regeling in Nederland is heel redelijk en werken ga je heel je verdere leven nog. Een jaar bestuur, commissie, buitenland, stage of iets anders, daar heb je heel je leven nog profijt van! Onderneem eens wat spontane dingen en wees niet bang voor de consequenties, je studententijd is er om fouten te maken en daarvan te leren!
 
 
[1] Rutten, D. (2017, 8 juni). Studenten studeren sneller af. https://universonline.nl/2017/06/08/studenten-studeren-veel-sneller-af
[2] https://www.ru.nl/rechten/studenten/faculteitsbrede-informatie/veelgestelde-vragen/veelgestelde-vragen/sneller-studeren-hoge-cijfers/
[3] Bouma, K. (2017, 1 september. Een diploma alleen is niet meer genoeg, werkgevers willen ook bestuursfuncties, vrijwilligerswerk en buitenlandervaring. https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/een-diploma-alleen-is-niet-meer-genoeg-werkgevers-willen-ook-bestuursfuncties-vrijwilligerswerk-en-buitenlandervaring~b20b27fc/
 
 
 

Waarom je moet leren programmeren

Kaspar Raijmann, 28-06-2018
 
Steve Jobs zei het al: “Ik denk dat iedereen moet leren hoe je een computer moet programmeren, omdat het je leert hoe je moet denken.” Bijna alle denkbare producten en diensten zien een toenemende rol van technologie. De ontwikkelingen gaan snel, soms zo snel dat bijvoorbeeld bedrijven en opleidingen de veranderingen amper bij kunnen benen. Zo is er een steeds groter gat tussen vraag en aanbod van ICT’ers. Nu moet je niet denken dat we je aanraden om je carrière volledig om te gooien, maar in dit artikel leggen we je uit waarom het wellicht nuttig kan zijn om te kunnen programmeren.
 
Bedrijven willen je
Door de snelle ontwikkelingen op het gebied van technologie is er meer vraag naar gekwalificeerd personeel. Het is tegenwoordig voor recruiters en HRM-medewerkers dan ook moeilijk om geschikte mensen te vinden. Programmeurs (developers) houden zich namelijk inmiddels schuil door de vele aanbiedingen die ze krijgen. Heb je inmiddels iets bijgeleerd op technisch gebied, promoot en profileer jezelf dan ook goed. Bijvoorbeeld met creativiteit of door je LinkedIn profiel te verbeteren. Dan heb je zo beet!
 
Geen honger loontje
Bij schaarste van geschikte mensen gaan de salarissen vaak omhoog. Naast een grotere kans op een baan zul je ook meer verdienen! Dubbel win! De branche van de informatie technologie is een voorloper in de freelance economie. Vanwege de digitale en projectmatige aard van veel opdrachten, is het steeds normaler dat men zich als zzp’er laat inhuren. De mogelijkheid is er om op afstand te werken en zodra het project afgerond is ben je beschikbaar voor een nieuwe uitdaging.
 
Persoonlijke ontwikkeling
Door het leren van programmeren breid je simpelweg jouw set aan (hard) skills uit! Daarnaast word je scope breder. Je kunt meer en je bent tot meer in staat, wat zeker mogelijkheden zal bieden.
Als je met wat bijscholing kennis hebt opgedaan over search engine optimization of HTML (programmeertaal van websites), dan kun je op de werkvloer digitale projecten naar je toe trekken. Je kunt net zo makkelijk zelf een online pagina maken en deze optimaliseren voor zoekmachines. De afdeling zal je geheid dankbaar zal zijn! Daarnaast kun je met je programmeerkennis beter schakelen tussen afdelingen/klanten en bedrijf.
 
Het leren van programmeren is absoluut de moeite waard! Naast het boosten van je CV, kun je ook meer uitdagingen naar je toe halen. Maar hoe begin je nou met het programmeren? Er zijn verschillende online platformen waar je, meestal gratis, lekker kunt leren programmeren vanuit je luie stoel. Zo biedt Codeacademy jou een stevige basis in het programmeren in Python.
 
 
 

Druk, druk, druk

Tess Jonker, 01-06-2018
 
Je kent het wel; koffietje, sporten, studeren, chillen, serie kijken, UB, biertje, bestuur, feestje, werken, commissie, lunchen. Een kleine samenvatting van hoe een gemiddelde week van ons als student eruit ziet. En wanneer je huisgenoot onder het genot van een wijntje vraagt hoe het met je gaat, antwoord je steevast: ‘Ja goed, beetje druk.’ Dat laatste woord, druk. Wat betekent dat nou eigenlijk? Wanneer hebben we het precies druk, en waarmee? Misschien nog wel belangrijker, wanneer hebben we het te druk?
 
Eén op de vier studenten ervaart een dusdanige mate van stress, waardoor ze tegen een burn-out aan hangen. Deze stress drinken we op de kroeg lachend weg met een biertje, om onszelf de volgende dag om 9.00 uur weer richting de UB te slepen. (Kleine sidenote, 90 procent van de studenten drinkt zichzelf op enige regelmaat de goot in.) We willen koste wat kost het meest uit onze studententijd halen. Ik hoor mijn moeder nog zo zeggen: ‘Geniet er lekker van, je studententijd is de beste tijd van je leven’, en dat is iets wat ik best wel wil geloven! Daar komt wel bij, dat naast het feit dat we elke kans pakken om nieuwe mensen te ontmoeten of bij te praten met vrienden, we ook dondersgoed weten dat we deze hoeveelheid aan vrije tijd misschien alleen nog maar ervaren tijdens ons pensioen. En vanaf het moment dat je de 21 passeert, ben je toch ineens een stuk brakker dan toen je 18 was. Hoe je er op je 67e the morning after bijhangt, lijkt me dan ook een triest vooruitzicht.
 
Om ervoor te zorgen dat we het arbeidersleven op een iets eerdere leeftijd gedag kunnen zeggen, is een goede baan toch van significant belang. Noem me een pessimist, maar hoe hard de generatie boven ons ook roept dat je als universitair geschoolde toch wel een fatsoenlijke baan vindt, lijkt het in mijn ogen nog niet zo gemakkelijk (tenzij je ICT studeert, ik ben namelijk nog steeds jaloers op de mensen die hierin hun passie en kwaliteiten hebben gevonden). Ieder gat in je CV moet worden opgevuld om vragen hierover aan de sollicitatietafel te kunnen vermijden. Studie niet nominaal gelopen? Jaartje bestuur dan maar. Even van de service van DUO genoten in plaats van gewerkt? Vooral zorgen dat ik zo veel andere professionele activiteiten in de tussentijd doe, dat dit ook weer te verklaren is. Op deze manier denken we dat we onszelf de tijd gunnen door dingen af te zeggen, maar vullen we die vrije minuten net zo makkelijk weer in met iets anders.
 
Ik neem mezelf wel eens voor een dagje vrij te plannen. Gewoon een hele dag helemaal niks. Om 11.00 uur ’s ochtends betrap ik mezelf er alweer op dat ik constant met vriendinnen aan het appen ben; iemand zin om te lunchen, theetje, biertje vanavond? Zo’n moment voor jezelf kan hartstikke lekker zijn, maar wij studenten zijn geboren voor het sociale leven en we vinden het heerlijk om omringd te worden met gezelligheid. Want wees nou eerlijk, als je huisgenoot dan onder het genot van een wijntje vraagt hoe het met je gaat, antwoord je toch eigenlijk: ‘Ja goed, lekker druk!’
 
 
 

Lees hier de ervaringen van twee studentconsultants van UniPartners!

Jolijn van der Heijden, 16-05-2018
 
De UniPartners detective
Mijn naam is Tuan. Ik ben 24 jaar en momenteel werkzaam als Junior Consultant bij Accenture. Ik heb gesolliciteerd bij UniPartners, aangezien ik een uitdaging in de consultancy branche zocht. Mijn opdracht was het bedenken van een groeistrategie. Op een gemiddelde werkdag kwamen een andere student en ik bij elkaar om te bespreken wat wij die dag wilden bereiken. Wij zaten het grootste deel van de tijd op het kantoor van de opdrachtgever, wat zorgde voor efficiënte communicatie onderling. Daarnaast was de werksfeer ook top. De uitdaging in mijn opdracht was dat het vraagstuk geen voor de hand liggend antwoord had, waardoor ik me als het ware een detective voelde. Mijn ervaring bij UniPartners omschrijf ik als leuk en leerzaam. Door deze praktijk ervaring heb ik veel geleerd over het bedrijfsleven en wat ik wel/niet leuk vind. Ook leer je veel over jezelf, o.a. hoe je in teamverband werkt in een niet-verplichte-schoolopdracht-samenwerking. Een opdracht bij UniPartners uitvoeren is daarom zeker een aanrader!
 
In gesprek met het management van het bedrijf
Mijn naam is Corné, 23 jaar en volg op dit moment de master Management of Innovation aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Afgelopen tijd heb ik samen met een andere student voor UniPartners een opdracht uitgevoerd. Hierbij moesten wij een groeistrategie formuleren. We hebben marktonderzoek gedaan, interviews afgenomen en brainstormsessies gehad om de visie van het bedrijf scherper neer te zetten. Het was erg leuk om op een hoog niveau binnen het bedrijf bezig te zijn met de toekomst. Ik heb veel geleerd tijdens deze periode. Voornamelijk dat het belangrijk is om een goede probleemdefinitie te formuleren en dat je als consultant veel marktspecifieke kennis op moet doen. De verantwoordelijkheid en de bijbehorende ervaring die ik in een echt bedrijf heb op gedaan is zeker een toevoeging aan mijn opleiding. Alles wat ik de afgelopen tijd heb geleerd komt zeker van pas in mijn toekomstige carrière. Verder was de samenwerking met zowel de opdrachtgever als UniPartners prettig. Ik zou andere studenten zeker aanraden om een project bij UniPartners te doen!
 
 
 

Wat ga jij doen na de Universiteit?

David Charles van der Griend, 06-04-2018
 
Het is helemaal niet erg om nog niet precies te weten wat je wilt doen met je leven. Dat klinkt misschien heel raar en je kan het ook helemaal niet met me eens zijn, dat mag best. Zelf heb ik mij de afgelopen tien jaar al zo’n tig keer bedacht en elke keer lijkt ik er weer van overtuigd te zijn dat mijn huidige keuze de beste keuze is. Dat is het nou juist. Het is een tijdsopname. De context van je leven. Jouw omgeving; de plek waar je woont, je vrienden, familie, misschien de mensen waar je tegen op kijkt helpen sterk te bepalen wat je al dan niet belangrijk denkt te vinden.
 
Kijk eens naar jezelf. Hoe oud ben je nu? Waar ben je nu in je opleiding? Misschien sta je in het begin van je opleiding, of kom je net om de hoek kijken en heb je nog geen idee wat je bachelor studie in gaat houden. Je kunt ook al bijna klaar met je studie zijn, halverwege, of misschien je tweede al? Waar je ook staat het kan nooit kwaad om eens voor uit te kijken en te dromen. Dromen over waar je misschien naar toe zou willen gaan met je leven. Wat wil ik doen, waarom wil ik dat doen, waar wil ik dat doen, en hoe wil ik daar gaan komen?
 
Als je naar de radio luistert, zoals ik dat graag ‘s ochtends doe onder de douche en tijdens het ontbijt, hoor je nog wel eens voorbijkomen hoe belangrijk het wel niet is om te denken aan je pensioen en daar al snel mee te gaan beginnen. “Hoe eerder je wat weg legt voor later, des te makkelijker je het jezelf maakt. Kijk nou wat er gebeurd is met de financiële crisis je kan niet vroeg genoeg beginnen…” Goed, als je tegen mij zegt dat ik iedere maand een gedeelte van mijn loon (van mijn bijbaan) weg moet leggen, waardoor het nog lastiger wordt om de maandlasten te betalen (grote shout-out naar ome DUO, die mij en vele van ons helpt te overleven), dan zou ik je ook voor gek verklaren. Toch is het hem dat nou juist. Een beetje vooruitdenken is zo gek nog niet.
 
Als jij het geld kan missen, en het voor je pensioen alvast een potje weg wilt stoppen, prima dan denk ik dat het een goed idee is en dan moet je dat ook zeker doen, maar dat was niet het punt dat ik wilde maken. Ik pleit echter wel voor een punt neer zetten op de horizon. Een streven dat alle andere korte termijn doelen overstijgt. Zeg bijvoorbeeld heel idealistisch: “Ik wil mijn eigen bedrijf hebben later, dat anderen helpt hun dromen te realiseren.” Zoals je merkt houd ik het dan nog best breed. (En, disclaimer, dit is heus niet alleen bedoeld voor studenten met een droom naar een eigen onderneming. Sterker nog ik denk dat je binnen iemand anders’ bedrijf ook ontzettend kan groeien, over jezelf kan leren en jouw steentje bij kan dragen aan het grotere goed.) Eén ding is wel duidelijk, het geeft je houvast en een reden om net even iets harder te strijden voor de stappen die je dichterbij dat einddoel brengen. Aan de hand van zo’n doel kan je makkelijk keuzes af gaan wegen. Stel jezelf de vraag: “Gaat mij dit helpen, of niet?” Er zijn geen slechte keuzes denk ik, zolang je maar leert van degene die je maakt.
 
Begrijp me niet verkeerd, ik denk niet dat het de bedoeling is dat je je leven leeft door alleen maar naar de toekomst te blijven te kijken. “You only have 24 hours, like Oprah only has 24 hours, like Warren Buffet only has 24 hours”. Ik ben er sterk van overtuigd dat omdat je toch niet precies kan weten wat er morgen gaat gebeuren (of straks) dat je je beter op het ‘nu’ kan focussen. Niet te veel stressen voor deadlines, over je gewicht of uiterlijk, of de doelen die je wellicht niet gaat behalen. Lekker je bezighouden met dat je kan zien, ruiken, proeven en hetgene waar je nu wat aan kan doen, prioriteren noemen ze dat.
 
Balans is het sleutelwoord! Ik ben zelf echt geen meesterplanner en juist daarom is het goed om eens in de zoveel tijd even stil te staan en te kijken of je nog op koers ligt. Sommige mensen kunnen zich heel strak aan een planning houden heel hun leven lang, maar dat werkt nou eenmaal niet voor iedereen. Dat is niet erg want niemand is hetzelfde. Daarom is het niet erg om je je te bedenken.
 
Dus als je dat nog niet hebt gedaan, zet een punt aan je horizon. Dan kan je het daarover hebben met je omgeving; je vrienden, familie, misschien de mensen waar je tegen op kijkt. Zij helpen je misschien het dat punt wat duidelijker, wat tastbaarder te maken, maar blijf erover praten, blijf ernaar handelen, dan kom je steeds dichterbij! Want zoals ik al zei, en ik kan het niet vaak genoeg zeggen; het is helemaal niet erg om nog niet precies te weten wat je wilt doen met je leven.